Letsers aan het woord

pen Lets
Kwartetje Gallo Romeins Museum

Kwartetje Gallo Romeins Museum

auteur: Karel Hoogmartens

datum: 1 december 2019


Wil je weten welke volkeren er de laatste duizenden jaar allemaal geleefd, geruild of geregeerd hebben in Dacia, het huidige Roemenië ? Ga naar Tongeren. Een overzichtelijke tentoonstelling. En inkombonnen te Lets. Je had er met moeite nog bij gekunnen, want de groep Letsers die samen het Gallo Romeins museum bezochten was bijna voltallig (max. 25 per gids). Het moment was goed gekozen : een rustige zondag voormiddag. En daarna nog wat bijkletsen in de bistro. Uitstap geslaagd ! We doen dit zeker nog eens over !

Kwartetje hobby's

Kwartetje hobby's

auteur: Sandra Tielens

datum: 22 november 2019


Op vrijdag 22 november 2019 zijn we met enkele letsers bijeengekomen voor een gezellige avond. Een kwartetje bij mij thuis.
We zijn samengekomen om er een leuke avond van te maken, met als thema "verschillende hobby's" om uit te proberen en elkaar er meer over te leren.
Zo kon men haken, diamant painting of kaarten borduren. Eerst kwam haken aan bod, maar al snel schakelden we allen over om een vlinder sleutelhanger te maken met diamant painting. Voor enkele letsers was dit nieuw maar toch fijn om te doen.
Het was een geslaagde avond!

Regiowerking Noord Westlimburg

Regiowerking Noord Westlimburg

auteur: Martine Vansteenhuyse

datum: 20 oktober 2019


Op zo’n druilerige zondag zijn we weer samengekomen. Deze keer in Zonhoven tijdens de zondagsmarkt.
We zaten met zeven aan een tafel, een tafel in een café. Sommigen hebben op het laatste moment nog afgezegd, jammer.
Maar zo kwam wel iedereen aan bod.
Blijkbaar zijn er toch nog heel wat zaken ivm met Letsen niet duidelijk en kan niet iedereen goed overweg met het Elandsysteem.
De versterking van het sociale weefsel was één van de gespreksonderwerpen.
We bespraken ook hoe we de regiowerking kunnen bevorderen.
Volgende keer zullen we zeker een Eland4lets workshop houden waarbij we elkaar helpen met het elandsysteem. (we lanceren hiermee dit nieuw idee van samenkomst) Hoe zetten we ons ‘tijdelijk’ aanbod of vraag erop, hoe deleten we iets, hoe zoeken we iets op, hoe zetten we een foto erop, waar liggen er mogelijkheden, enz......
We hebben Kacie, een nieuw lid, vakkundig uitleg gegeven hoe Lets werkt en tegelijk hebben we de vragen van andere leden beantwoordt. Alle info is wel te vinden op de website, maar niet altijd duidelijk of even toegankelijk.
Op naar de volgende keer ...........

Kwartetje regiobijeenkomst

Kwartetje: kennismakingsdrink regio Houthalen, Zonhoven, Heusden Zolder, Beringen

auteur: Martine Vansteenhuyse

datum: 26 juni 2019


De letsers van regio Houthalen, Zonhoven, Heusden Zolder, Beringen besloten zo nu en dan samen te komen om te kletsen en samen te zijn. Te praten over wat ze kunnen letsen voor elkaar. Het was een ferme bijeenkomst. 12 mensen hebben een gezellige en nuttige avond gehad. Ik heb het elandsysteem uitgelegd aan één nieuw lid. Wat mag, wat moet, wat niet mag, wat ..... Tegelijkertijd heb ik dat gedaan voor die andere nieuwe leden die pas lid zijn.

Kwartetje verbindend communiceren

verbindend communiceren: sessie 4

auteur: Elke Willems

datum: 20 mei 2019


Het was onze 4de samenkomst, waar we onder begeleiding van Mieke telkens wat dieper kijken naar het thema verbindende communicatie.
Ik ontving de dames bij mijn thuis met thee en lekkers.
We hebben deze keer opnieuw de basis principes overlopen en een voorbeeld situatie uitgewerkt. Om zo meer inzicht te krijgen in wat de behoefte en gevoelens zijn van die persoon en hoe deze op een verbindende manier te communiseren.

Kwartetje verbindend communiceren

verbindend communiceren: sessie 3

auteur: Elke Willems

datum: 31 maart 2019


Dit was de 3de samenkomst waar we onder begeleiding van Mieke telkens wat dieper kijken naar het thema verbindende communicatie.
Deze keer kwamen we samen bij Odette, die ons warm ontving met thee en lekkers.
We hebben deze keer een vb situatie van iemand uit gewerkt. Om zo meer inzicht te krijgen in wat de behoefte en gevoelens zijn van die persoon en hoe deze op een verbindende manier te communiceren.

Kwartetje verbindend communiceren Kwartetje verbindend communiceren

Kwartetje verstellen, groenten en fruitzakjes maken

auteur: Els Geys

datum: 27 maart 2019


Op woensdag 27 maart kwamen we met z'n vieren bijeen. Marth Fransen, Hilde Bevers en Maria Heylen en ik Oorspronkelijk om samen de eigen verstel te doen, maar mits de mensen die zich inschreven oorspronkelijk niets te verstellen hadden, maar wel wilden samenkomen, werd het concept wat aangepast. Met overschotten van baalkatoen en stof van een oud kleed werden groenten en fruitzakjes gemaakt om in de plastic vrije maand te verletsen. Maria de nieuwe letsers heeft haar portfolio van schilderijen, portretten en caligrafie kaartjes voorgesteld. Een aanrader voor wie een persoonlijke kado wil geven. En uiteindelijk werd er toch nog verstelwerk gedaan door Hilde.
Mijn verstelwerk ligt er nog... dus wie zin heeft om een kwartetje handwerken te organiseren... Ik kom. 😉

Route van Den Drep

auteur: Frank De Moor

2019 is een speciaal jaar voor LETS Limburg omdat we dit jaar 20 jaar bestaan! Voor ons feestjaar hebben we ‘Den Drep’ ingevoerd. Het is een grote gevilte kei en staat symbool voor ‘we zijn kei-goed bezig’. We willen deze kei bij zoveel mogelijk letsers laten langskomen dit jaar. Hier kan je de route van Den Drep volgen. De rode marker geeft aan waar Den Drep laatst is gesignaleerd.

Route van Den Drep

Kwartetje verbindend communiceren

Nog meer verbindend communiceren

auteur: Linda Vanlangenaeker

datum: 15 februari 2019


We zijn vrijdag 15 februari een tweede maal samengekomen rond verbindende communicatie, nu bij mij thuis.
Het was weer een leerrijke namiddag onder begeleiding van Mieke.
Ook koffie, thee en een koekje mocht niet ontbreken, hè.

Kwartetje verbindend communiceren

Kwartetje verbindend communiceren

auteur: Mieke Berben

datum: 18 januari 2019

Tijdens deze bijeenkomst, met 10 personen, werd getracht de grondbeginselen van ‘Verbindende Communicatie’ uit te leggen. Hoe verliep deze bijeenkomst en welke onderwerpen werden besproken?

Eerst maakten we kennis. Vervolgens bespraken we wat verbindende communicatie precies is en wat de grondbeginselen zijn. Alle mensen hebben dezelfde behoeften en kiezen strategieën om deze behoeften te vervullen.

Daarna bespraken we de valkuilen. Om verbinding tot stand te brengen richten we onze intentie steeds op 2 zaken. Wat leeft er in jou én wat leeft er in mij? Wat kan ik doen om jouw leven te verrijken én wat kun jij doen om mijn leven te verrijken? Er zijn 4 stappen naar geweldloos communiceren: waarneming, gevoel, behoefte en verzoek. Dit geheel is ingebed in mededogen en empathie Na de bespreking werden er oefeningen gemaakt en huiswerk nagestuurd.

Eenmaal gestoken door de microbe kan je niet meer terug. We spraken dus al een volgende bijeenkomst af om verder te oefenen. M. Rosenberg zei het zelf al: ….oefenen, oefenen, oefenen…. En ook : ‘Take your time’.
Hier vind je een gedetailleerd verslag.

Kwartetje wandeling in het Herkenrodebos Kwartetje wandeling in het Herkenrodebos Kwartetje wandeling in het Herkenrodebos Kwartetje wandeling in het Herkenrodebos

Kwartetje wandeling in het Herkenrodebos

auteur: Linda Vanlangenaeker

datum: 19 december 2018

We hebben woensdag 19 december met 4 letsers een mooie wandeling gemaakt in de Herckenrodebossen in Kermt. Het weer zat goed mee, we hadden een leuke babbel en ook de twee honden liepen gezellig mee. Na de wandeling genoten we nog van een tas gemberthee en zelfgemaakte havermoutkoekjes.


Kwartetje wandeling in het Herkenrodebos

Kwartetje bloemkransen maken bij Lizette Kwartetje bloemkransen maken bij Lizette

Kwartetje bloemkransen maken bij Lizette

auteur: Lizette Opt Eyndt

datum: 25 oktober 2018

We hebben bij mijn thuis een bloemschiknamiddag gehouden. We hebben een herfstkrans gemaakt die als grafstuk kan gebruikt worden. Het was heel gezellig en we hebben mooie stukken gemaakt.


Kwartetje bloemkransen maken bij Lizette

Kwartetje glasjuwelen maken bij Ines Kwartetje glasjuwelen maken bij Ines

Kwartetje glasjuwelen maken bij Ines

auteur: Ines Gilis

datum: 7 oktober 2018

Gezellig glasjuwelen maken. Wat wil een mens nog meer. Het viel super mee. Ik geef zeker binnenkort nog een workshop!


Kwartetje glasjuwelen maken bij Ines

Kwartetje notenlikeur maken bij Marita Kwartetje notenlikeur maken bij Marita

Kwartetje notenlikeur maken bij Marita

auteur: Marita Rombouts

datum: 10 augustus 2018

We waren met een klein, gezellig groepje van 4 personen : Inge, Jos, Josée en ik.
Bedoeling was om te tonen hoe ik notenlikeur maak, want ik ontdekte intussen dat de naam Porto hiervoor niet mag gebruikt worden.
Bij de deelnemers waren er ook kenners (Josée en Jos). Zij maken ook notenlikeur en wijn. Er werden dus tips gedeeld, waardoor ik ook weer één en ander heb bijgeleerd, zoals het alcoholgehalte dat niet te hoog mag zijn.
Kortom, het was een ontspannende en leerrijke avond. En ik heb als relatief nieuwe letser een paar medeletsers leren kennen.

Kwartetje notenlikeur maken bij Marita

KWARTETJE ‘DVD ‘Leuven mei 68’ bij Hilde Bevers in Eversel

KWARTETJE ‘DVD ‘Leuven mei 68’ bij Hilde Bevers in Eversel

auteur: Hilde Bevers

datum: 17 juli 2018

Het liep niet van een leien dakje om een datum te prikken waarop alle geïnteresseerden op hetzelfde moment tijd hadden, maar nu ben ik fier dat ons kwartetje gelukt is. Hoera!
Clara verwende ons met tiramisu en Gilbert zorgde voor een stevige fles wijn en de inhoud van de DVD bracht ons terug in de (recente) geschiedenis.
We keken samen naar de DVD mei ’68 en we hadden zelfs het geluk iemand in de groep (Sina) te treffen die het hele gebeuren destijds ‘lijfelijk’ had meegemaakt.
50 jaar terug, niet eens zo lang geleden. De DVD verhaalt een belangrijk stukje historiek, dat heel veel in beweging gezet heeft en deel uitmaakt van onze jeugd.
Het werd een interessante avond en deze kwartetjesvorm brengt weer mensen bijeen.


KWARTETJE ‘DVD ‘Leuven mei 68’ bij Hilde Bevers in Eversel

Lets@home bij Evelyn te Lanklaar

Lets@home bij Evelyn te Lanklaar

auteur: Ines Gilis

datum: 12 juli 2018


Supereditie van "Lets@home" ten huize Evelyn Slijters. Warme verwelkoming en verwennerij met zelfgemaakte quiche en notencake. Interessante creabeas ontmoet, gelachen, gesnoept en ideetjes uitgewisseld. Voor herhaling vatbaar!


Lets@home bij Evelyn

Lets drawing night lets drawing night

Drawing night bij Ann

auteur: Ann Creten

datum: 23 maart 2018


En we zijn vertrokken... een eerste kwartetje (= Samen met minimum 4 letsers samen iets doen en zo elkaar beter leren kennen.)

De drawing night van maart was heel plezierig, aangenaam, productief, ... TOP!

Kwartetje bij Ann

Lets drawing night lets drawing night

Letsfeest 2018 - deel 1

auteur: Mieke

datum: 25 februari 2018


Het Letsfeest is de ideale gelegenheid om kennis te maken met nieuwe letsers en de band nog eens aan te halen met de "oude rotten". Er waren lekkere zelfgemaakte zoete en hartige hapjes, met liefde bereid door de collega-letsers, een gezellig marktje, een toffe kinderhoek en het is the place to be als je op een gemoedelijke en ongedwongen manier wil kennismaken met de troeven van anderen (ik heb bvb. van een heerlijke massage kunnen genieten) of als je je eigen troeven graag eens wat meer in het daglicht wil zetten.

Letsfeest 2018

Letsfeest 2018 - deel 2

auteur: Inge Vanderkinderen

datum: 25 februari 2018

Vanaf 13 .30 uur begon het feest, en de deelnemers kwamen met mondjesmaat binnen. We werden verwelkomt met een zeer lekker verwelkomingsdrankje gemaakt door Jos en Josè Wolfs . Knoops Jos bood ook nog eigen appelsap aan.
Het leek alsof er niet zoveel volk was hoewel er toch een 50 tal mensen waren, wat toch niet zo weinig is. Buiten het feit dat de zaal (door zijn grootte waarschijnlijk) aan de frisse kant was is het toch een leuke namiddag geweest. Er was een marktje en verschillende activiteiten voorzien;.Zo was er een massage die werd aangeboden door Imelda Closset, Sofie Vermeire las onze vingertoppen af en zo kon zij zeggen wie je bent en welke richting je in het leven inneemt, wat je capaciteiten zijn enzo. Ook was er een tafel waar je geschenkdozen kon leren maken, dit met behulp van Cindy Dehasque.
Frank De Moor heeft opnieuw zijn beste beentje voorgezet om iedereen wegwijs te maken in Eland. Er werd ook muziek gedraaid door Isabelle De Gauquier, Kinderanimatie was er onder leiding van Ivo Libens,waar de kids gelukkige mee waren. Er stonden een 10 tal standjes met wat spulletjes en zelfgemaakte dingen. Ook was er een zoekertjes wand opgezet waar iedereen zijn vraag en aanbod kon plaatsen.
De potluk was in de refter tegen de zaal. De keukenploeg zorgde ervoor dat alles mooi en overzichtelijk uitgestald was. Deze was een groot succes doordat iedereen lekkere en verschillende gerechtjes mee had. (Zowel zoet als hartig)

Kwartetje bij Ann

Tarrot namiddag

auteur: Sofie Vermeire

datum: 22 januari 2018

Loïs heeft bij Carmen een leuke namiddag over tarotkaarten gegeven.

Tarot is een set van 78 kaarten met symbolische afbeeldingen. De set wordt gebruikt voor meditatie, persoonlijkheidsanalyse en voor toekomstvoorspelling. Loïs heeft voor Carmen en mijzelf een gepersonaliseerde legging voor dit jaar gelegd op geboortedatum en naar levensopdracht. Een "jaarhoroscoop" is een speciale legging voor voorspellingen en advies over het komende jaar.

Het was heel leerrijk en gezellig.

Tarot namiddag

Letsfeest 2017

auteur: Frank De Moor

datum: 16 september 2017

Het letsfeest ging door in de Vrije Basisschool Sint Joris te Alken. Deze locatie is perfect voor een dergelijk feest te organiseren. Alles is aanwezig en er is veel plaats. Er waren ongeveer een 70-tal aanwezig, waaronder een aantal nieuwe leden. Het feest begon met een ontvangst met schuimwijn. Daarna volgde een kennismakingsbingo om elkaars vraag en aanbod nog wat beter te leren kennen. Vervolgens hebben talrijke letsers leren beeldhouwen onder begeleiding van Mieke en cadeaudoosjes gecreëerd met Ann. De kinderen konden zowel binnen in de sporthal als buiten in de speeltuin spelen. Ivo heeft ook prachtige fantasiekapsels gemaakt van hun haar. Tegelijkertijd kon men verschillende leuke marktjes bezoeken (groenten, spullen, glasjuwelen door Ines,…). Het buffet was uitstekend verzorgd door Sandra en Maria. De 'potluck' was echt verrukkelijk. Er was een grote variatie aan eten: pudding, pannenkoeken, fruit, falafel met hummus, spaanse rijst, soep, tulbandcakes, quinosalade,... Kortom het feest was super! Nog van dat. Nog eens een dikke merci voor de organisatoren en alle helpers! 😊
Letsfeest 2017

Lets marktje in mijn tuin

auteur: Ann Creten

datum: 15 juli 2017

Op 15/07 organiseerde ik een LETS marktje in de tuin.
Het was een zeer aangename namiddag waarbij we elkaar ook wat beter leerden kennen. 7 letsers hadden een kraampje opgezet met zelfgemaakte confituur, cake en speculoos, verse groenten uit de moestuin, boeken, kledij, juwelen en andere spullen die een 2de leven kregen.
Er kwamen enkele letsers een kijkje nemen en een babbeltje slaan. De kinderen konden zich uitleven in de tuin en amuseerden zich door zich te verkleden of met een eigen gemaakt winkeltje.
Het is zeker voor herhaling vatbaar.

Lets marktje in mijn tuin

Letsen aan de maaskant.

auteur: Rita Bemelmans

datum: 3 juni 2017

Op zaterdag 3 juni kwamen een twintigtal geïnteresseerden naar de Lets-info in het dienstencentrum Stockheim te Dilsen-Stokkem. Verschillende deelnemers waren 's middags al actief als vrijwilliger van het Repair Café. "Het is een lange namiddag voor velen van jullie en in ruil voor jullie inspanning en aanwezigheid heb ik een lekker soepke gemaakt" zo verwelkomde Marjan de aanwezigen. Terwijl we genoten van het lekkere groene maagvulsel stelde iedereen zich kort voor. De meesten kwamen van Dilsen-Stokkem, maar ook enkelen van Maasmechelen, iemand uit Kinrooi, Bocholt en een nieuw Letslid uit Opoeteren. Gwendolyn Kortleven van de kerngroep van Lets Limburg deed het verhaal over wat letsen inhoudt, welke afspraken er bestaan en de manier van werken in Limburg. Na anderhalf uur ging iedereen met heel veel informatie naar huis. Enkelen waren onmiddellijk overtuigd van het concept en maakten zichzelf ter plaatse lid. Samen met de vrijwilligers van het Repair Café was de zaal zo weer aan de kant en konden we voldaan naar huis.
Répair Café Dilsen-Stokkem

Lets standje bij Sensatiofestival.

auteur: Lieve Proost

datum: 20 mei 2017

Het SENSATIOFESTIVAL is een common-event waarbij het creatief collectief ‘de kleine goedheid ’ met o.a. vreucht van eigen bodem, de v.z.w. transitie Limburg, de gemeentelijke en provinciale milieudienst en vzw Perspectief samenwerken aan een sociale interculturele en ecologische samenleving. We hebben opnieuw het Lets alfabet opgehangen en voor het eerst ook de banner uitgeprobeerd. Dat is allemaal prima verlopen, een toffe babbel met Rita van Maasmechelen, en boeiende contacten met de andere standhouders.
Senseofestival